Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amit a gyógytápok, diétás tápokról tudni kell!

Amit a gyógytápok, diétás tápokról tudni kell! A diétás tápok külön csoportját képezik a gyógytápok. Ezek valamilyen fennálló szervi betegség – pl. veseelégtelenség, hasnyálmirigy működési zavarok, diabetes, bélgyulladás, májproblémák, ízületi panaszok – kezelésére célzottan kifejlesztett, egyedi összetételű állateledelek.

Itt nemcsak az egyedi, diétás alapanyagok kiválasztása szükséges, hanem azok előkezelése is a gyártás során. A növényi eredetű keményítő hőkezelése, feltárása könnyen emészthetővé teszi azt a kutyák számára is, az állati fehérjék hidrolízise pedig az allergiás reakciókat csökkenti.

A gyógytápok az állatorvosi kezelés részét képezik. Új gyógytáp vásárlása előtt feltétlenül konzultáljunk az állatorvosunkkal! Tegyük fel, hogy a kutyánkat a veséje miatt hordjuk a rendelőbe, de egészen más tápot kell etetnünk, ha húgykövességről, mint hogyha idült veseelégtelenségről van szó. 

A bőr illetve az ízületek problémáira a tápokat olyan anyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal egészítik ki, amelyek az egészséges bőr illetve az ízületi szövetek újjáépítéséhez szükségesek. A diabetes tápok megelőzik az etetés utáni túl magas vércukorszint kialakulását – a részeltek az egyes tápok leírásában megtalálhatók.

Itt kell eloszlatnunk azt a tévhitet, amely egyenlőségjelet tesz a szintetikusan előállított vitaminok illetve egyéb hatóanyagok, és a „mérgező vegyszerek” között. A tápokba tett adalékok ugyanolyan hasznosak, mint a boltban vásárolt C-vitamin tabletta vagy a sütőpor – egyikről sem jut eszünkbe, hogy mérgező volna, pedig mindkettő szintetikus úton készül.

A gyógytápok és a hypoallergén tápok között átfedés van: a kutyák allergiás eredetű bőrgyulladásait bolhanyál, pollen, fakezelő szerek és egy egész sor egyéb allergén kiválthatja. A kezelés során gondolni kell a táplálék okozta allergiás háttérre is, ezért a kezelés részét képezi a hypoallergén diéta is.

Az egészséges állatok számára szánt eledelek és a gyógytápok közötti átmenetet jelentik a diétás tápok: elhízott, ivartalanított és idős állatok számára összeállított termékek.

Az elhízott (obese) és ivartalanított kutyák energiaigénye alacsonyabb, erre utal a „restricted calorie” (csökkentett kalória) jelző. Ezt a szénhidrát és zsírtartalom csökkentésével érik el.

Idős állatokban az emésztési és az anyagcsere funkciók romlanak, számukra könnyebben emészthető és jobban felszívódó tápanyagtartalmú termékeket fejlesztettek ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska