Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Cicás tippek kezdőknek: hogyan készülj fel a cica gondozására

2021. 10. 13. 21:13:00
Cicás tippek kezdőknek: hogyan készülj fel a cica gondozására

Egy kisállat befogadása az otthonunkba nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.

Persze el lehet indulni nagyon alap felkészültséggel is, de nem biztos, hogy megéri. Ha hosszú távon szeretnél egy kiegyensúlyozott és boldog cicát találni otthon, amikor hazaérkezel, nem árt, ha valamivel alaposabb vagy, és nem csak a tál - alom - fekhely szentháromság van meg az új kedvenc érkezésekor. Lássuk tehát, milyen helyzetekre érdemes felkészülnöd a tartós harmónia érdekében!

Az otthon felkészítése

Ez egy kicsit hasonló ahhoz, mintha gyerekeket várnál vendégségbe:

  1. Távolíts el mindent a padlóról és elérhető közelségből, amit a szájába tud venni vagy le tud nyelni. 
  2. A gyógyszereket és vegyszereket zárd el valahová, hogy semmi esetben se tudjon a kedvenced hozzáférni.
  3. Nézd át, hogy milyen növények vannak, amik veszélyesek a cicákra. Például: Azalea, Mikulásvirág, Liliomfélék. Ha van ilyen a házadban, akkor ezeket érdemes ajándékozni. 

Látogatás az orvoshoz

A befogadás után lehetőleg minél hamarabb érdemes elvinni a cicát az állatorvoshoz, hogy meg tudjátok alapozni a későbbi egészséges táplálkozását, megkapja a szükséges oltásokat és megelőző intézkedéseket tudtok tenni a paraziták ellen is. Ahhoz, hogy ez a látogatás zökkenőmentesen menjen, mindenképpen szükséged lesz egy jó minőségű és biztonságos szállítóboxra.

Etetés és mozgás

Az állatorvos étrenddel kapcsolatos tanácsait mindenképpen fontos betartani, hiszen fajta specifikusan lehetnek olyan tényezők, amik hosszú távon az új kedvenced egészségét szolgálják. Kizárólag bent tartott cicáknál kiemelt figyelemmel kell kezelni, hogy szőrcsomó képződést csökkentő tápokat kapjanak.

FONTOS: Próbáld a cicát ösztönözni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.
Amennyiben úgy látod, hogy a szőrös kis barátod nem iszik eleget, érdemes kipróbálni a szökőkutas itatókat, amivel játékosabbá tudod tenni ezt a műveletet is, ugyanis a macskák imádják a folyóvizet.


Ahhoz, hogy a cica ne unatkozzon akkor sem, mikor nem vagy otthon, jó, ha van kaparófája, néhány játéka, amikre akár fel is mászhat, és persze ajánlott olyan játékokat is beszerezni, amivel közösen tudjátok lefoglalni magatokat. A macskáknak szükségük van a mozgásra, enélkül ugyanis kimondottan hajlamosak az elhízásra még akár megfelelő táplálkozás mellett is.

Amennyiben a fenti szempontok figyelembevételével készülsz fel az új jövevény fogadására, már egy nagy lépést tettél annak érdekében, hogy boldog és kiegyensúlyozott közös életetek legyen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Macska Tippek kedvencedhez