Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért kell különböző táp a kölykök, felnőtt és ivartalanított állatok számára?

Miért kell különböző táp a kölykök, felnőtt és ivartalanított állatok számára? Az egyes állatok tápanyag igénye eltérő az életkortól, testmérettől és egészségi állapottól függően. A fiatal állatok gyorsan fejlődő szervezetének felépítéséhez több fehérje és energia szükséges, valamint fokozott figyelmet kell fordítanunk a vitamin és ásványi anyag kiegészítésre is – ezek a külön hozzáadott összetevők a jó tápokban benne vannak.

A kölykök kutyák (puppy) és macskák (kitten) számára általában 6 hónapos korig javasolt a kölyök tápok etetése, bár léteznek a 6-12 hónapos fiatalok számára kifejlesztett tápok is. Ezt követően térjünk át a felnőtt (adult) tápok etetésére. Idős állatok (senior) számára is készültek eledelek – ezek könnyebben emészthetők és jobban megfelelnek az idős állatok életkori sajátosságainak.
A felnőtt állatok energiaigénye alacsonyabb, könnyebben elhíznak, ezért számukra más összetételű tápokat fejlesztettek ki. Alapvető, hogy tartsuk be a tápon feltüntetett adagolási mennyiségeket – ne féljünk attól, hogy hiányt szenved a kedvencünk, ha „csak” annyit kap.

Amennyiben nem kívánjuk szaporítani a kedvencünket, javasolt az ivartalanítás. Sokan együttérzésből tiltakoznak a beavatkozás ellen, nem tudva, hogy ezzel a szuka életét teszik kockára. A nem vemhesült nőstényeknél mindig fennáll a pyometra (életveszélyes, gennyes méhgyulladás) veszélye a tüzelés után, a hímeknél pedig az agresszivitás és a kóborlás során keletkezett baleseteket csökkenthetjük a heréléssel.

Az ivartalanítás jelentős hormonális változást jelent az állat életében, a tápanyag igénye is megváltozik, még inkább hajlamosak a súlygyarapodásra - számukra fejlesztették ki a „sterilized / neutered” tápokat.


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska