Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Túlsúly, elhízás, obese tápok… De miért is kellene a kutyámnak soványnak lennie, éheznie?

Túlsúly, elhízás, obese tápok… De miért is kellene a kutyámnak soványnak lennie, éheznie? A természetben a ragadozók csak akkor tudnak enni, amikor sikerül elkapni a zsákmányállatot – olyankor viszont rengeteg táplálékot elfogyasztanak egyszerre, hiszen megeshet, hogy utána napokig koplalniuk kell – amit egyébként jól elviselnek.

Ez az ösztön, a torkosság a mai napig megmaradt a velünk élő kutyákban – ezért is olyan könnyű őket elhizlalni. „- Annyira kedvesen kéri, nincsen szívem koplaltatni!” És az eredmény: Angliában a kutyák 51%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Az adott egyed napi tápanyagigényének pontos kiszámítása külön tudomány, de ezt megúszhatjuk a csomagoláson feltüntetett adagolási mennyiségek szigorú betartásával – ehhez persze az állat nevelése és a gazda következetessége is szükséges.
A cél természetesen nem az éheztetés, hanem a megfelelő – nem túlsúlyos – kondíció fenntartása.

Az elhízás elkerülése szó szerint létkérdés! Az Amerikai Állatorvos Szövetség több mint 50.000 kutyán végzett felmérése szerint a túlsúlyos kutyák átlagos élettartama 2-2,5 évvel rövidebb a normál testtömegű társaikhoz képest, és mozgásszervi problémák is sokkal gyakrabban jelentkeznek náluk.

Ha mégis túlsúlyos lett a kutya, az egészségben töltött élettartam meghosszabbítása érdekében kell neki diétás tápot adni. Ezek sokféle név alatt – obese, overweight, light, restricted calorie, low calorie diet – kaphatók.


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya