Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szűrési típusok

Az első és legfontosabb szűrőanyag amiben két szűrési folyamat  egyszerre egy időben képes megvalósulni, a mechanikai és a biológiai! Felmerül benned a kérdés vajon melyik mire való. De még mielőtt erre kitérnénk fontos megemlíteni hogy a megfelelő vízminőség és az abban lévő életminőség akkor lehet csak teljes ha ehhez a növényeinknek  minden feltétel biztosított!

Tehát, többféle szűrőrendszer létezik, de én most alapvetően a két legfontosabb szűrési lehetőséget szeretném Neked megmutatni.

1. Mechanikus szűrést: Ahol a nagyobb szennyeződés darabok, mint pl. a táp, növénymaradékok kerülnek szűrésre. A természetben a víz a talajrétegeken keresztül szivárogva tisztul meg. A mikroorganizmusok a vízben ártalmas anyagból tápanyaggá alakulnak át.

2. Biológiai szűrést: Ahol a mikroorganizmusok (tisztítóbaktériumok) gondoskodnak a káros anyagok pl. elpusztult növényi részek, halürülék biológiai lebontásáról. A biológiai úton történő szűrés a legfontosabb a halak számára, minden akváriumban lenni kell ilyen berendezésnek.

Ha kisebb akváriumod van, akkor elegendő a megfelelő belső szűrés is. 100 liter felett azonban ajánlott a belső szűrést, vagy keringető rendszer mellett külső szűrést is használnod.

A különböző létfeltételek megteremtéséhez használhatsz speciális szűrőanyagokat is. A trópusi lágy vizekből származó halak gondozásánál az akvárium vizét érdemes tőzeg, vagy tőzeg granulátum rétegen átforgatni. Ez csökkenti a pH értéket. Az enyhén savas pH érték akadályozza a gombák, baktériumok és algák növekedését is.

Gyógyszeres kezelések után érdemes aktív szén szűrőt (ez tulajdonképpen a most nem tárgyalt 3. Kémiai szűrést képviseli) használni, hogy megkösse az adott vegyszer hatóanyagait. Figyelem! Gyógyszeres kezelés alatt ne használj a szűrőben szűrőszenet, és a bent lévő szenet is távolítsd el mert különben a gyógyszer hatóanyaga is kiszűrésre kerül.

A megfelelő szűrőteljesítmény kiválasztása is az akvárium méretéhez kötődik. Ha biztosra akarunk menni  érdemes nagyobb teljesítményű szűrőt választanod, mivel olyan, hogy túlszűrés nincsen.

Ha az akváriumban a szűrőrendszer nem tud elég oxigén utánpótlást biztosítani (pl. a vízfelszín mozgatásával, vagy mint a levegős belső szűrők) akkor érdemes még nagy teljesítményű membránszivattyúkat használnod.